(Krant) De Financiële Telegraaf
4 september 2015 – DFT
Amsterdam – Een groeiende groep ouderen krijgt ermee te maken: vermogen dat vastzit in de stenen van een eigen huis. Beleggers spelen daar handig op in.
De jaren beginnen te tellen voor de 82-jarige Wim Verkaik en zijn 83-jarige echtgenote. Maar ze peinzen er niet over om hun huis in Ridderkerk te verlaten.
‘’Dat is een emotionele keuze’’, zegt Verkaik. ‘’Mijn vrouw is een echte Ridderkerkse. Ze komt ook uit de wijk waar ons huis staat. En ik zie het ook niet zitten om in een appartement te gaan wonen. We zijn nog redelijk goed ter been. Dus we blijven liever hier.’’
Maar De Ridderkerker kon zijn ogen niet sluiten voor de nadelen van dat eigen huis. De laatste jaren groeide het achterstallige onderhoud.
Verkaik: ‘’De dakgoot moest gerepareerd worden. En ook moest een deel van de riolering worden vervangen. Met nog wat ander onderhoud erbij kwam dat voor ons neer op een investering van € 13.000. Dat geld hadden we niet.’’
In het verleden klopte Verkaik nog wel eens bij de bank aan. Maar gezien zijn hoge leeftijd ving hij daar bot.
Begin dit jaar viel Verkaiks oog op een advertentie van het Zilver Wonen Fonds. Geïnspireerd door het Franse systeem van ‘en viager verkopen’ hebben de drie aandeelhouders een fonds opgezet dat het mogelijk maakt om het vermogen in het eigen huis ‘op te eten’.
De werkwijze is eenvoudig, legt aandeelhouder Ton van der Schelde uit. Zilver Wonen Fonds is bereid om 80% van de marktwaarde van een woning te betalen.
De verkoper mag blijven wonen maar moet na de transactie het huis huren. De huurprijs is vastgesteld op 5,5% van de waarde van het huis. Eenmalige transactiekosten zijn ook voor rekening van de verkoper. Het fonds neemt als huiseigenaar verder het onderhoud uit handen.
Zilver Wonen Fonds is een jaar geleden al van start gegaan in Rotterdam. Inmiddels heeft het fonds een dertigtal woningen gekocht. Van der Schelde en zijn twee compagnons, Remco de Louwer en Marco Gambino, willen nu de sprong maken naar Amsterdam. Ook kijken ze naar steden als Utrecht, Eindhoven en Den Bosch. Voor het komende jaar hebben ze zo’n € 10 miljoen klaarstaan, maar er is meer vermogen achter de hand.
Het is een aansprekend model, maar toch is er ook kritiek. Onder meer Vereniging Eigen Huis vindt dat Zilver Wonen Fonds met erg hoge rendementen werkt. ‘’Dit is eigenlijk alleen geschikt voor mensen die snel geld nodig hebben’’, zegt Hans André de la Porte namens de vereniging.
En ook de 82-jarige Verkaik bekent dat hij wel even heeft wakker gelegen van de 80% van de marktwaarde die hij mocht ontvangen voor zijn huis. ‘’Er waren andere fondsen. Lommerhuizen werkt bijvoorbeeld met een marktwaarde van 90%. Maar die hadden even geen geld beschikbaar. Een ander fonds bood 85%, maar die rekende weer met een lagere marktwaarde. Zilver Wonen bood uiteindelijk toch de beste oplossing’’, vertelt Verkaik.
De Ridderkerker heeft zich dus verzoend met het feit dat hij niet de volle pond heeft gekregen. Net als zijn twee kinderen trouwens. ‘’Die zeiden: Pap, het is jullie geld. Kijk, we weten heus wel dat we op een dag alsnog uit ons huis moeten. Maar nu gaat het goed. Spijt hebben we er niet van.’’
Bron: DFT (krant)
Gepubliceerd op vrijdag 4 september 2015
Privacy Statement
020 54 737 27
info@zilverwonengroep.nl