RTLZ
19 augustus 2015 – RTLZ
Veel ouderen zitten ermee in hun maag: ze hebben flink wat vermogen, maar dat zit vooral in hun huis en verhuizen willen ze liever niet. Toch hebben ze het geld nodig. Een mogelijke oplossing: je huis verkopen, de opbrengsten daarvan incasseren en vervolgens hetzelfde huis terughuren. Het Zilver Wonen Fonds is een van de partijen die deze mogelijkheid aanbiedt, maar welke prijs betaal je daarvoor? RTL Z-redacteur Frederieke Hegger zoekt het uit.
Hoeveel ouderen zitten met dit probleem?
Ruim 80 procent van oudere woningbezitters heeft overwaarde op hun koophuis. Een kwart daarvan loopt tegen financieringsproblemen aan als ze de woning willen aanpassen. Joeri van Veen van ouderenorganisatie ANBO: "Ouderen kunnen de overwaarde niet benutten en zoeken naar mogelijkheden. Dat gaat nog niet zo gemakkelijk. Er is minder aanbod van huurhuizen van senioren. Bovendien is die huur ook nog eens heel hoog en willen ze eigenlijk liever niet verhuizen. Wat doe je dan? Je kunt ervoor kiezen om je woning te verkopen en weer terug te huren, maar daar zitten ook grote risico’s aan. Ouderen moeten zich niet te snel laten verleiden door snel geld."
Wie komt er voor het Zilver Wonen Fonds in aanmerking?
Ouderen vanaf 65 jaar die hun financiën goed op orde hebben. Voor nu moeten ze woonachtig zijn in de Randstad. De woning moet goed onderhouden zijn en een waarde hebben tussen 150.000 en 400.000 euro. De hypotheek hoeft niet volledig afgelost te zijn, maar de oudere moet de verplichtingen van de huur wel kunnen betalen.
Hoeveel krijgt een oudere voor zijn huis?
Ouderen krijgen tachtig procent van de marktwaarde van hun huis als ze gaan voor het Zilver Wonen Fonds. Directeur Ton van der Velde: "Daar staat wel wat tegenover. Je kunt in je huis blijven wonen. Je hebt geen verhuiskosten en je hebt direct geld ter beschikking. Bovendien bespaar je op eigenaarslasten, die je als huizenbezitter wel moet betalen."
Joeri Veen van ouderenorganisatie ANBO maakte een rekensommetje en vindt het toch wel aan de dure kant. "Stel: je huis is twee ton waard en je verkoopt dat. Dan betaal je aan het Zilver Wonen Fonds 1,5 procent aan kosten: 3000 euro. Je krijgt tachtig procent van de marktwaarde, dus dat is 160.000 handje contantje. Maar het woonfonds rekent 5,5 procent huur over wat het huis waard is. Dat is 900 euro per maand voor een huis van twee ton. Dat is echt veel geld. Vanaf volgend jaar wordt je huur ook nog anders berekend, dus het kan zo zijn dat die nog omhoog gaat." Ook moeten ouderen rekening houden met de belasting die wordt geheven zodra het huis verkocht is, stelt hij: "Als je je huis verkoopt komt er vermogen van jou in box 3 terecht. Daar moet je belasting over betalen. En je kind erft ook het huis niet. Het zijn niet per se slechte producten, maar er zijn wel risico’s."
In welke steden kan het?
Het Zilver Wonen Fonds heeft het druk. In Rotterdam heeft het nu 30 huizen in bezit. In Amsterdam zijn er tot nu toe 600 geïnteresseerden. En sinds de media-aandacht van deze ochtend heeft het fonds alweer 130 extra reacties binnen. Voor nu richten de organisatie zich op grote steden in de Randstad, daarna volgen grote steden in de rest van Nederland.
Zijn er alternatieven?
Het Zilver Wonen Fonds timmert al een tijdje aan de weg en is ook zeker niet de enige optie voor ouderen. Er is natuurlijk de ouderwetse ‘opeet-hypotheek’. Ouderen kunnen een voorschot krijgen van de bank op de overwaarde van hun huis. Maar volgens de ANBO krijgen ouderen steeds vaker een nee te horen op dat verzoek: "Banken zijn strenger geworden. Juist als je op leeftijd bent, is de kans kleiner dat banken voldoende aan je kunnen verdienen."
Ouderenorganisatie ANBO heeft geen volledig overzicht van het aantal clubs dat met hetzelfde bezig is als het Zilver Wonen Fonds. Een tweede grote speler is in elk geval Lommerhuizen. Wel ziet de organisatie het aanbod en de interesse groeien. "Wij zijn bijvoorbeeld in gesprek met Stichting Volkshuisvesting Nederland. Zij denken na over een vergelijkbaar concept, maar hebben geen winstoogmerk. Dan houd je toch meer rekening met het belang van ouderen."
Bron: RTLZ
Gepubliceerd op woensdag 19 augustus 2015
Privacy Statement
020 54 737 27
info@zilverwonengroep.nl